WSET-kurssit ja opinnot viiniharrastajille

Kävin kesällä 2020 ensimmäisen WSET-kurssini ja sain kurssidiplomin muutama viikko sitten postissa. Siitä saakka, kun ilmoittauduin ensimmäiselle kurssille keväällä, olette kyselleet Instagramin puolella ajatuksia ja suosituksia kursseista. Kokosin kysytyimmät kysymykset yhteen, toivottavasti tästä on apua WSET:stä kiinnostuneille! Jos mieleen jäi vielä kysymys, johon et saanut vastausta vastaan mielelläni blogin kommenteissa tai Instagramin puolella.

Mikä WSET on?

WSET eli Wine & Spirit Education Trust on nimensä mukaisesti kansainvälinen viinikoulutuksia järjestävä organisaatio. Eri kursseilta valmistuu vuosittain tuhansia viiniosaajia lukuisissa eri maissa. Vaikka kursseja järjestetään kansainvälisesti, on kurssien sisältö säänneltyä ja kurssin voi pitää ainoastaan WSET:n hyväksymä kouluttaja (WSET Approved Programme Provider). Jokainen kurssi kulminoituu lopputentiin, joka lähetetään arvioitavaksi WSET:n päämajaan Lontooseen ja näin voidaan pitää suhteellisen hyvin huolta siitä, että kaikilla kurssit suorittaneilla on samanlaiset tiedot ympäri maailmaa.

Kurssien rakenne

WSET ei ole yksi tietty kurssi, vaan kuten edellä mainittiin, koulutusorganisaatio. Viinikoulutukset kattavat 4 eri tasoista kurssia:

Kurssien pituus, hinta ja vaativuustaso vaihtelevat paljon. Ensimmäinen kurssi on suunnattu henkilöille, jotka ovat suhteellisen alkuvaiheessa viiniharrastuksensa parissa, kun taas viimeiset kurssit on suunnattu henkilöille, joilla on jo kattavat pohjatiedot ja kokemusta aiemmista kursseista. Ensimmäinen kurssi on vain muutaman tunnin pituinen ja maksaa 200-300€, mutta hinta ja pituus kasvavat nopeasti vaikeustason mukana. Viimeinen kurssi maksaa jo useita tuhansia euroja ja kestää noin vuoden. Tämänhetkisen tilanteen vallitessa alkupään kursseja voi käydä myös online-kursseina, jolloin teoriaosuus opiskellaan itsenäisesti netin välityksellä ja kasvotusten tavataan vain viinitastingin ja tentin merkeissä. Online-kurssit ovat hieman tavallista kurssia edullisempia.

WSET-kurssit ja kouluttajat Suomessa

WSET-kursseja järjestää pääkaupungiseudulla vain kaksi ja Suomessa muutama taho:

Kaikki kouluttajat eivät järjestä alati kaikkia kurssitasoja, joten ennen ilmoittautumista kannattaa tutustua kouluttajiin. Lisäksi koulutusten hinnoissa ja kouluttajissa on eroja. Pääkaupunkiseudulla Wineserver järjestää kursseja lähtökohtaisesti edullisemmin, mutta ohjaa kaikki kurssinsa yksin. Perhon kurssit ovat tyyriimpiä, mutta luentoja pitää useampi Master of Wine (kansainvälinen viinitutkinto, Suomessa Master of Wine -tutkinnon suorittaneita on vain kourallinen), mikä lienee kalliimman hinnan taustalla. En tietenkään voi kertoa mitkä ovat juuri sinulle tärkeimpiä prioriteetteja, joten kannustan tutustumaan eri kouluttajiin ja vertaamaan niitä omiin tarpeisiin.

Suosittelenko WSET-opintoja?

Moni on kysynyt suosittelenko WSET-opintoja, eikä minulla ole tähän lyhyttä, yksiselitteistä vastausta. Tätä kysymystä pohtivana kannustan sinua miettimään miksi haluat käydä WSET-kurssit, mitä toivot saavasi opinnoilta sekä paljonko ja missä muodossa olet valmis investoimaan omaa rahaa ja aikaa kurssiin. Seuraavaksi omia ajatuksia näiden teemojen parista.

Kävin itse WSET 1 -kurssin Wineserverin kautta online-kurssina kesällä 2020. Olin tuolloin osa-aikaisesti lomautettuna, joten halusin jotain fiksua tekemistä suhteellisen edulliseen hintaan. Tähän tarpeeseen kurssi vastasi loistavasti. Jälkikäteen ajateltuna olisin voinut siirtyä suoraan 2-tason kurssiin, vaikka se olisikin tarkoittanut hieman suurempaa investointia. Olen harrastanut viinejä jo useamman vuoden, joten aloittelijoiden kurssi ei tuottanut juuri haastetta. Suosittelisin ensimmäistä kurssia todella alkuvaiheen viiniharrastajille, mutta muiden suosittelisin harkitsemaan suoraan 2-kurssia kalliimmasta hinnasta huolimatta. Kurssi itsessään oli kiva, tykkäsin opinnoistaa ja tastingissa käytiin läpi ruoan ja viinin yhdistämistä sekä erilaisis perus-viinityyppejä.

Online- ja live-kurssin välillä pohtiessa kannattaa miettiä myös omia opiskelutapoja. Online-opiskelu ei tuottanut minulle haasteita, mutta koska viinien opiskelu on minulle harrastus ja intohimo, olisi kasvokkain käyty kurssi ja sen mahdollistama keskustelu ollut jälkikäteen ajateltuna mielekkäämpää. Toisaalta tiedän, että osalle tällainen nettipohjainen toteutus toimii paljon paremmin – tässäkin puhutaan makuasioista. Kurssin käytyäni totesin, että tämä oli tässä. Nyt useampi kuukausi myöhemmin olen löytänyt itseni googlailemasta 2-kurssin hintoja ja aikatauluja ja uskon, että tulen sittenkin jatkamaan viiniopintoja vuonna 2021…

Kiinnostaako viiniharrastus, muttet halua sitoutua WSET-opintoihin?

Jos et halua sitoutua pidempään kurssiin tai hinta hirvittää, mutta haluat silti kehittää omaa viiniosaamistasi, suosittelen erilaisissa viinitastingeissa käymistä. Moni taho järjestää eri tasoisia viinimaisteluja niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin konkareille. Kokosin listan Helsingin viinitastingeista omaan postaukseen, löydät sen täältä.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: