Alkon mediapruuvissa: Marraskuun uutuudet, erikoiserät ja Beaujolais Nouveau 2020

Osallistuin eilen Alkon mediapruuviin, jossa oli maisteltavana marraskuun uutuudet, erikoiserät sekä Beaujolais Nouveaut. Ohessa kooste ajatuksista, omat suosikit ja vinkit seuraavaksi Alkoon suuntaavalle.

Marraskuun uutuudet

Marraskuussa vakiovalikoima kasvoi 22 uutuudella (1 kuohuviini, 6 valkoviiniä, 1 roseeviini, 13 punaviiniä ja 1 Madeira). Olin jopa hieman yllättynyt kuinka erilaisia viinejä tästä joukosta löytyi ja muutama nousi ehdottomasti omiksi suosikeiksi.

Nyetimber Classic Cuvee Brut
13,99€ / 0,375l pullo
Alkon tuotenumero: 512784

Rakastan samppanjaa ja muita laadukkaita kuohuviinejä ja ilokseni tasting alkoi Nyetimberin brittikuohuvalla. Olen lukenut paljon englantilaisista kuohuviineistä, mutta tähän mennessä maistelu on jäänyt vielä harmittavan vähäiseksi. Viini on valmistettu samppanjarypäleistä (55-65% Chardonnay, 30-40 Pinot Noir & 5-15% Pinot Meunier). Viini tuoksui upean paahteiselta ja briossiselta ja maku toisti samat aromikt runsaana ja pitkänä. Olen varma, etten sokkotastingissa erottaisi tätä perinteisestä samppanjasta. Tämä jäi kenties päivän parhaana viininä mieleen ja voisin ehdottomasti ostaa tätä uudestaan, jos kaipaisin puolikasta pulloa piknikille tai haluaisin korkata kuohuvan yksin kotona ilman, että tarvitsee avata kokonaista pulloa. Valitettavasti 0,75l pullokoko ei vielä kuulu Alkon valikoimiin, mutta kenties saamme senkin kauppoihin tulevaisuudessa.

Cantina Terlano Lagrein 2019
19,69€ / 0,75l
Alkon tuotenumero: 487647

Roteva ja voimakas viini Italiasta – jo kuvaus kuulostaa vakuuttavalta ja omaan suuhun sopivalta. Vaikka tuoksu oli hennomman puoleinen, oli maku roteva, tasapainoinen ja herkullinen. Mausta löytyy tummaa kirsikkaa ja tanniinit olivat voimakkaat. Tällaiset viinit sopivat täydellisesti pimentyvään syysiltaan vahvojen ja kovien juustojen makupariksi.

Morande Gran Reserva Syrah 2018
15,99€ / 0,75l
Alkon tuotenumero: 484307

Toinen tumma, roteva ja sisältä lämmittävä punaviini kynttilän valossa nautittavaksi. Makuprofiili on osittain samanlainen edeltäjänsä kanssa, tummaa kirsikkaa ja hyvät tanniinit. Lisäksi viinistä voi löytää mausteita ja olin haistavinani aavistuksen lakritsia. Viiniä on kypsytetty 16 kuukautta tammessa, mikä tuoksuu ja maistuu mukavasti (muttei liian voimakkaasti).

Marraskuun erikoiserät

Marraskuun erikoiseriin kuului yhteensä 12 viiniä (2 kuohuviiniä, 3 valkoviiniä ja 7 punaviiniä). Molemmat kuohuviinit oli Nyetimberin tapaan puolikkaita pulloja, mutteivat innostaneet aivan yhtä paljon. Alta Alella Mirgin Reserva Cava Brut 2017 oli cavaksi yllättävän hyvä (jostain syystä cavat eivät ole vielä saaneet vakuutettua puolelleen, vaikkei minulla myöskään ole mitään niitä vastaan) ja viinistä löytyi mukavaa paahteisuutta, joka on mielestäni cavassa harvinaisempaa. Contadi Castaldi Franciacorta Brut oli paahteinen ja hapokas, muttei vetänyt vertoja parhaille maistamilleni Franciacorta-viineille. Punaviinit painottuivat Riojan Tempranilloihin, mikä taas ilostutti. Jos rakastat Riojan Tempranilloja kuten minä, kannattaa tsekata tämän kuun erikoiserät ja kotiuttaa pullo jos toinenkin.

Ijalba Organic Reserva 2015
19,98€ / 0,75l
Alkon tuotenumero: 491657

Omaksi suosikiksi marraskuun erikoiseristä nousi täyteläinen Ijalba Organic Reserva vuodelta 2015. Täyteläinen viini, jonka tuoksusta ja mausta löysin tummaa kirsikkaa, vaniljaa ja hieman tammea. Tiedän rakastavani tempranilloja, joten viini tuoksuu kotoisalta ja tiesin jo tuoksun perusteella tykkääväni tästä. Tempranillon (80%) lisäksi viinissä on käytetty 20% Graciano-rypälettä, joka ei ollut ennestään yhtä tuttu. Viinitalo valmistaa luomuviinejä ja tämä sopii myös vegaaneille.

Beaujolais Nouveau 2020

Beaujolais Nouveau (suora suomennos: Beaujolais’n uusi sato) on aivan omanlaisensa viinityyppi. Nämä kevyet punaviinit valmistetaan uuden sadon rypäleistä, eli rypäleet on kasvanut tänä kesänä ja tuodaan markkinoille aina saman syksyn marraskuussa, kolmantena torstaina. Jos et välitä tuhdeista ja tanniinisista punaviineistä, voivat nämä olla sinun makuusi (ja tällöin suosittelen skippaamaan aiemmin vinkatut tanniiniset punkut). Viinit tulevat Ranskan Beaujolais’n alueelta ja ovat 100% Gamay-rypäleestä valmistettuja. Viineissä on muista eroava makumaailma ja niistä voi usein löytää esimerkiksi mustikkaa ja banaania perinteisempien vadelman ja karhunvatukan lisäksi.

Alkon valikoimissa on tänä vuonna 2 viiniä: Albert Bichot Beaujolais Nouveau 2020 ja La Reine Pedaque Beaujolais Villages Nouveau 2020. Albert Bichot on kevyempi ja raikkaampi, ehkä enemmän klassinen Beaujolais Nouveau. Jälkimmäinen La Reine taas on hieman tanniinisempi ja ryhdikkäämpi, tästä syystä enemmän omaan makuun. Kummasta kiinnostuitkaan, suosittelen suuntaamaan heti Alkoon tai lähimpään viinibaariin. Nopet syövät, tai juovat, hitaat!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: